Willen we niet allemaal gewoon controle op ons reactievermogen en onze emoties? Wat als er een techniek bestaat die ons brein in balans brengt en ons het gevoel van controle en innerlijke rust bezorgt? Die techniek heet hartcoherentie.
De enige moeilijkheid? De consequente toepassing, elke dag 2 x 10 of 3 x 6 min oefenen.
Niet geoefend? Geen zorg, morgen een nieuwe dag. Je hebt je ademhaling immers elke dag gratis en voor niets bij de hand.
Wat is hartcoherentie?
Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde - en bijzonder effectieve - methode om stress te beheersen, je overprikkelde brein tot rust te brengen en komaf te maken met hyperventilatie.
Door RITMISCH te ademen - dwz telkens dezelfde tijd KORT IN en LANG UIT - beïnvloed je het hartritme, waarmee je ook de hersenen beïnvloedt die via zenuwbanen verbonden zijn met het brein. Als je deze techniek consequent toepast maak je nieuwe neurale snelwegen aan en her-conditioneer je het angstcentrum in je brein. Als we inademen versnelt de hartslag, als we uitademen vertraagt de hartslag. Dat is een fysisch gegeven bij elke mens. Door systematisch ritmisch kort in en lang uit te ademen, ontvangt ons brein via de zenuwbanen en hormonen die worden vrijgegeven het signaal om te vertragen. Na enkele weken oefeningen brengen we overprikkelde brein opnieuw in balans.
De voordelen op een rijtje
• Verbeterende slaapkwaliteit
• Meer innerlijke rust
• Algemene opbouw van veerkracht
• Verbetering van concentratie
• Meer controle over angsten en paniek
• Verbetering van het geheugen
• Stimuleren van hormonale evenwicht
• Positievere mindset
• Hogere weerstand tegen ziekte
• Stimuleren van probleemoplossend vermogen
• Regularisatie van stress-gerelateerde bloeddrukverhoging
Van start: week 1: tel jouw ademgolfjes op papier
Noteer gedurende 1 week jouw natuurlijke ademhaling (in- en uitademen) op een leeg blad papier papier: 3 x 3 min. der dag.
Doel is inzicht te krijgen in jouw ‘normale’ ademstijl; bovendien zorgt de oefening voor rust.
Hoe doe je dat?
- je zet een wekker of timer naast je op 3 min.
- je zet de punt van je pen op papier
- je ademt in (door je neus) en gaat met je stylo omhoog
- zodra je uitademt (door de mond), ga je met je stylo naar beneden
- na 3 minuten tel je de toppen/bulten bovenaan en noteert die op een blad
👉 hoeveel topjes tel je? als we spontaan ademen noteren we gemiddeld 10 à 12 ademhalingen per minuut (30 à 36 topjes op 3 minuten).
Van start: week 2: adem via een app/begeleider
Download een adembegeleider/app, bijv. de gratis app Respirelax of Respire. Vind je deze niet, kies dan een gelijkaardige app in het aanbod: Kardia, IBF, Breathe, enz. het aanbod aan apps varieert en wordt regelmatig vernieuwd. Typ in de zoekbalk: respirelax of hartcoherentie.
Stel de ademtijden van jouw app in op 4 seconden inademen, 6 seconden uitademen. Waarom deze tijd? Omdat dan een optimale hart-brein connectie tot stand komt.
Installeer de app - ga naar het knopje rechtsboven ‘réglages’ en klik op ‘relaxant’ (ademtijd is 4 sec IN , 6 sec UIT).
Het doel is dat je (via de buikademhaling): 4 tellen inademt, 6 tellen uitademt… en dat gedurende 3 x 6 minuten of 2 keer 10 minuten/ per dag.
👉 Lukt het bij aanvang niet om aan deze tijden te ademen, pas de seconden dan aan zodat het comfortabel voelt (wel korter 'in', en langer 'uit').
تعليقات